Greșelile imense care te lasă fără bani în cont. Ce trebuie să știe toți românii care au card bancar
În ultima perioadă s-au amplificat atacurile care vizează banii oamenilor din bănci. Sub diverse forme de atac, hackerii încearcă să între fraudulos în posesia banilor, iar uneori reușesc să își pagubească victimele și să le golească conturile. Ce poți face pentru a nu ajunge în această situație?
Pentru început, trebuie să știi că toate băncile utilizează sisteme de securitate dificil de combătut, rareori există breșe de securitate, iar cele mai multe atacuri au succes nu din cauza erorilor sistemelor de securitate, ci pentru că utilizatorii comit anumite greșeli.
E importat să știi că de tine depinde în mare parte siguranța banilor tăi
Cele mai frecvente forme de atac sunt cele phishing, o metodă prin care un utilizator neautorizat încearcă să intre în posesia datelor tale.
Practic, dacă nu ai grijă de datele tale personale, te expui singur unui astfel de atac, cu șanse mari de reușită. Îi pui „în brațe” singur atacatorului toate informațiile de care are nevoie pentru a-ți goli conturile.
Ai grijă de datele tale personale. Astfel te poți feri de atacurile phishing
Pentru a nu fi victima unui astfel de atac, ai grijă de datele tale personale și nu le dezvălui nimănui.
Singura excepție este necesitatea de introducere a datelor cardului atunci când efectuezi plata online la comercianți prin mijloace sigure și autorizate. De asemenea, trebuie să menţii confidenţialitatea PIN-ului, codului de securitate CVV şi a parolei 3D-Secure şi să protejezi integritatea acestora, explică experții.
O altă metodă prin care te poți proteja este să-ți înrolezi cardul în serviciul 3D-Secure. Aceasta îți oferă o siguranţă sporită în efectuarea tranzacţiilor prin internet.
Atacatorii mai pot încerca să îți golească conturile și prin alte metode. Una dintre ele ar fi skimming-ul
Această formă de atac este procesul de copiere a datelor stocate pe bandă magnetică a cardului, folosind dispozitive electronice speciale. În principiu, această operațiune se poate realiza în două zone: la POS-ul comercianților, sau la bancomate.
Că să eviți să cazi victimă unui astfel de atac, trebuie să te asiguri că nu te vede nimeni când introduci PIN-ul. Fie că ești la bancomat, fie că ești la POS. E foarte util să tastezi cu o mâna, și cu cealaltă să acoperi mișcările.
De asemenea, PIN-ul trebuie memorat și nu trebuie păstrat nicăieri în proximitatea cardului. Pentru a evita tentativele de fraudă la comercianți, POS-ul trebuie să fie la vedere. Asigură-te că tu ești cel care face plata cu cardul, pe care NU trebuie să-l lași în afară razei tale vizuale.
În cele din urmă, poți rămâne fără bani prin metoda malware
Aici vorbim despre vulnerabilitatea din sistemul de banking online, adică aplicații software care au rolul de a instala fără știința ta coduri malițioase pe calculator pentru colectarea de date, accesarea rețelei, interceptarea datelor transmise, obținerea de drepturi de administrare asupra stației de lucru sau rețelei de sisteme.
Prin urmare, fii atent la sursele din care provin aplicațiile tale și nu deschide link-uri necertificate sau atașamente din mail-uri ale unor persoane pe care nu le cunoști.
Sesizează autorităților orice aspect care ți se pare suspect, sau dacă ai fost deja victima unei metode prin care ți s-au luat abuziv bani.